Passa al contingut principal

El Túnel del Morrot (5). Visita, topo i foto del pis inferior.


En aquest nou apunt presentem una part de les fotos obtingudes pel José Hidalgo i la topo que vam fer de la primera planta o pis inferior.

El Túnel
Exteriorment veiem una caseta d'obra, quadrada, i sostre amb volta de canó, que tancava totalment el accés a l'interior. Un forat superior penjat a l'alt de la paret frontal d'accés complicat, i un altre forat al nivell del terra (aquest parcialment ocult per una "tapadora" de llauna oxidada), que permet l'entrada fàcil a la galeria.

Aquest conducte està constituït per un tram rectilini de prop de 100 metres amb una secció variable que sovint és situa en els 3 x 3 metres, alçada que pot doblar-se i més en els punts de comunicació amb el pis superior. 

Ambdós costats d'aquesta galeria s'obren altres set que apareixen numerades de major a menor a mida que ens allunyem de l'entrada. Tres d'elles A6, A5 i A1, desemboquen en un curiós traçat en bucle. Normalment el final de les galeries son fronts d'excavació aturada, on veiem la roca mare. Curiosament les dues terminacions de la A7 acaben tapiades per un tap de blocs, probablement per que estan tan a prop de l'exterior que constituirien nous accessos no desitjats.

Les galeries poden presentar les parets formigonades, amb totxana, o sense recobriment com hem volgut representar en el nostre dibuix. En alguns punts on és veu la roca sense recobriments podem veure mineralitzacions que mostren una singular alternança de coloracions. 

Un recobriment polsos ennegreix una bona part de les galeries, per tot arreu trobem brutícia, deixalles de tot tipus (roba, maletes, somiers, etc.), parets pintades i emblanquinades, restes de una pretèrita instal·lació elèctrica i també papers, revistes i algun llibre escolar de més de 50 anys, que evidencien diverses etapes d'ocupació.  


La topo
El recorregut de la poligonal d'aquest nivell d'entrada és de 540 metres. 

Deixem per una propera visita, l'accés al pis superior, aparentment de menor extensió, que comprovem que és pot accedir amb diferent dificultat des de diversos punts. Les fotos