Passa al contingut principal

Mina Torreblanca (1) Antecedents.

 

El dijous 25.02.2021 limitats per les restriccions pandemiques vàrem aplegar-nos a Sant Just Desvern per visitar la interessant mina Fatjones-Torreblanca. Els components érem: Dolors Boter, Estrella Broquetas, José Hidalgo, Jaume Julià, Jordi López, Jordi Perera, Toni Robert, Rafael Solanas i “Victòr”.

El nostre amfitrió sanjustenc fou en Juli Ochoa estudiós local, veterà membre del Grup Espeleològic Rats Penats i entusiasta coneixedor del subsòl municipal, que ha publicat nombrosos treballs actualment disponibles a la xarxa que trobareu seguint els enllaços que relacionem:

http://espeleologiabibliografia.blogspot.com/2010/01/mines-daigua-st-just-desvern.html 


Juli Ochoa:
"A títol de curiositat, un petit comentari sobre aquesta portada:
El personatge que hi apareix, tot i que mai ha estat membre del nostre grup, constitueix una figura cabdal per nosaltres. Es tracta de l’aparellador municipal Fulgenci Baños Rodríguez (epd) que va ser qui, a principis dels anys 70, ens va posar sobre la pista d’aquestes mines, i qui em va ensenyar els primers rudiments sobre com topografiar cavitats en una sessió, per a mi memorable, a la Cova de la Tuta, de Castellar de n’Hug. Aquesta portada és un petit homenatge a la seva figura."

Agraïm al Juli el seu guiatge alhora que l’esplèndida cordialitat que ens oferí en aquesta visita. Cal destacar que aquest grup espeleològic foren pioners en l’exploració moderna de les mines, especialment de les vint-i-sis del seu terme, de les que quatre superen el quilòmetre explorat. En els seus treballs cal destacar un acurat inventari, la topografia dels conductes, l'exhaustiva recerca de documentació històrica, la detallada informació dels diversos mètodes constructius i fins i tot la recopilació d’un vocabulari especialitzat.

Fragments del capítol 4.
L'ofici de Minaire


                                                                                                                     


                                                                                            Segueix en l'apunt de demà...