Pàgines

divendres, 12 de març del 2021

El Turó de Montcada (2). Les mines.

 

El 2014 apareixen diversos articles en el blog Minas y Cuevas sobre les diverses cavitats artificials del turó, amb la seva inclusió en l’ortofotomapa.

Tot i la seva representació sobre la imatge, no hi ha cap dibuix de detall dels conductes, tot i que presenta fotografies i una petita descripció de cadascuna.

Mina 1. Mina de carbó o mina llarga.


Mina 2 o mina b

http://minasycuevas.blogspot.com/2014/08/mina-turo-montcada-2.html


Mina 3 ó mina c

http://minasycuevas.blogspot.com/2014/08/mina-turo-montcada-3.html

Mina 4, E o de la pols

http://minasycuevas.blogspot.com/2014/08/mina-turo-montcada-4-la-del-polvo.html

Per a nosaltres resulta intrigant l'objectiu d'aquests conductes. La seva amplitud no és correspon a una clàssica "mina" d'una petita explotació i tampoc veiem signes d'excavació o extracció de minerals, parets formigonades, etc. En el seu disseny sempre hi ha una obertura o pis superior per on abocar-hi material, fins i tot hi havien restes de maquinaria per esmicolar els rocs. També hem localitzat restes d'antics rails per a vagonetes. 

Tenint en consideració aquests elements, encara que sembli estrany, creiem que eren conductes per triturar i evacuar el material extret per la pedrera exterior de la cimentera.

Restauració de la pedrera destrucció de les mines

Amb les primeres fases del projecte de restauració de la pedrera, ja han desaparegut les tres mines més petites . Sols resta la Mina de carbó o mina llarga, que serà objecte del proper apunt.