Pàgines

divendres, 5 de març de 2021

Mina d'en Pau Serra01.03.2021 Estrella Broquetas i “Victor”. Matinal per Collserola.

Antecedents
Uns amics tot fent caminades i cercant fonts, ens comuniquen l’existència de mines d’aigües en les proximitats del seu itinerari.

Regirant documentació no trobem cap topografia i decidim anar-hi a donar una ullada. 

Si aquestes dues mines, que molt probablement seran petites, no creiem que tinguin prou entitat per organitzar una sortida dels Espeleodijous confinats; procurarem documentar-ho nosaltres.

Situació
De fet només ens donà prou temps com per visitar-ne la primera, que segons dades del molt interessant bloc Fonts de Collserola, correspon a la “F294 Mina de la Carretera”  i afegeix que s’ha localitzat “gràcies a les indicacions de Jesús M”.

Aquí teniu l'enllaç al wikiloc creat per l'EstrellaEn la cartografia i en l’ortofotomapa hem consignat la seva situació en les proximitats de Santa Creu d'Olorda, actualment enclau del barri Sarrià-Sant Gervasi de Barcelona. 

S’accedeix justament des del punt quilomètric 6 de la carretera BV-1468, baixem pel darrera de la barrera de protecció. Pocs metres més a baix en la pròpia paret de la carretera, trobem l’accés a la mina.
Topografia
La poligonal consta de 15 punts que en total sumen 138 metres de recorregut.
En els primers tram de sis metres sortegem tres caixons que en el seu moment deurien tenir una funció d'embassament, avui totalment secs, com tots els conductes d’aquesta excavació. 

A 30 metres de l’entrada trobem un encreuament que dona pas a tres ramals. El central rectilini és el més curt 11m. El de la dreta igualment rectilini té 25 metres de longitud i presenta set petites barreres de retenció fetes amb totxana. Finalment el de l’esquerra amida uns 70m i el seu traçat fa giravolts.

Tot el conjunt alterna mina blanca i mina revestida, (dimensions habituals aproximades 0,60 d’amplada per 1,70 d’alçada).


Imatges
La mina està oberta i hi ha plegada a la paret una antiga porta de ferro. 

Trams per anar dempeus i d’altres d’ajupits. Tot i les mineralitzacions que anem veient en la roca mare, no hi ha dubte que aquesta excavació és realitzà a la cerca d’aigua que suposem amb èxit en el seu moment.

Detalls

Inscripcions
Hi ha un seguit de petites inscripcions modernes d’alguns porucs que hi veuen perills per tot arreu, cal oblidar-les.

Però trobem molt interessants les inscripcions gravades pel seu minaire, la primera una data 1862...i la segona del 1878 amb un text que interpretem (escriptura actual) on diu: Any de deu de 1878, any de gran sequedat. Pau Serra i Cases feu aquesta mina a Molins. Pau Serra. –signatura-.


En atenció a aquesta informació hem decidit utilitzar i re-bateixar la mina com Mina de Pau Serra, com homenatge al seu excavador, i alhora considerar-la mes apropiada que la genèrica mina de la Carretera.