Pàgines

dijous, 1 d’abril del 2021

Finca Sansalvador, galeries i pou d’aigua d’en Jujol.

J.M. Jujol va construir el mur de tancament de la finca i gran part de l’habitatge del porter, decorats amb elements de maó vist, ceràmica i esgrafiats. La troballa d’una mina d’aigua, que el propietari va voler explotar econòmicament, va fer aturar les obres, que preveien, també, l’edificació d’una torre a la part més alta, que no es va arribar a construir. A les galeries subterrànies de la planta embotelladora, Jujol va dissenyar diversos arcs parabòlics de maó vist amb una funció estructural.



La finca Sansalvador, ubicada a tocar del parc de la Creueta del Coll, al districte de Gràcia, és un edifici modernista construït per l’arquitecte Josep Maria Jujol per encàrrec del doctor Sansalvador l’any 1909.

A l’interior trobem una galeries excavades a la roca que porten fins a un pou d’aigua de 40m de fondària on es va trobar trobar un alt nivell de radi, un element químic radioactiu que havia descobert recentment Marie Curie. Al contrari del que podria semblar, això els va fer pensar que aquesta aigua podria tenir propietats medicinals.

Sansalvador va crear la Companyia d’Aigua Radial i va comercialitzar l’aigua a través de farmàcies i botigues de Barcelona. Aquesta aigua també es podria prendre a la seva finca, amb un got, directe del brollador.

L’aigua amb radi es va fer molt popular i va tenir molt d’èxit. Però un dia el pou es va assecar. Sansalvador havia invertit força diners en la construcció del pou i en els accessos per a l’embotellament industrial i aquest contratemps el va deixar sense recursos econòmics.

El doctor Sansalvador treballava a l’Aliança, una institució mèdica obrera i benèfica, de la qual n’era el cap de Ginecologia. També era el president de l’Acadèmia de Ginecologia de Barcelona. Però malgrat aquesta destacada posició social i laboral, l’assecament del pou i conseqüentment la ruïna de l’aigua radial el va obligar a adaptar la casa del porter de la finca com a residència pels caps de setmana.

L’any 1932, Sansalvador es va tallar mentre operava un pacient. La ferida es va infectar i li va causar la mort. El seu final va ser tan desafortunat com la història de l’aigua amb radi.

Actualment, la finca Sansalvador és propietat de l’Ajuntament on hi ha la seu del Taller d’Història de Gràcia.


Visites

Es pot visitar gratuïtament, nosaltres van anar-hi fa uns anys.

Tot seguit incorporem, en format imatge, una crònica de La Vanguardia del 2018 i un detallat treball dels amics del GEB publicat el 2020.