Pàgines

divendres, 9 d’abril del 2021

La mina Berta. Sant Cugat del Vallès - El Papiol (1)

 


Objectiu

Aquest apunt i els tres següents responen a la petició que m’han fet per tal de conèixer les característiques d’aquest indret i les possibilitats de fer-hi una visita espeleològica als sectors subterranis. 

Hi ha diverses publicacions espeleòlogiques dedicades al conjunt de la pedrera i mina Berta, una explotació que pretenien reconvertir-la en abocador, que ha estat objecte d’una agre polèmica mediambiental en la Serra de Collserola. 

Un dels fenòmens subterranis estudiats és l’anomenada mina de Quars, també coneguda amb el nom de mina Batzach o mina Matilde, on s’han realitzat exploracions de busseig i explorat un pou natural. Pel seu interès la Federació Catalana d’Espeleologia durant uns anys administrà l’accés a la mina, que ara és gestionada directament per les autoritats municipals. 

Situació actual

El 2019 l’Ajuntament de Sant Cugat clausurà la pedrera després de l'ordre rebuda per la Generalitat per aturar els treballs d'aportació de terres que fins ara continuaven fent-se al sot a instàncies de l'empresa gestora Jaime Franquesa. El pronunciament de la direcció general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic permetrà a l'Ajuntament projectar les actuacions per preservar els valors naturals i ambientals de l'espai perquè esdevingui un espai visitable per a la ciutadania. De fet aquesta va ser la voluntat del ple al novembre passat quan va donar llum verda, amb el suport de tots els grups, a la petició d'aturada del procés de rebliment i iniciar un nou programa de restauració, que la direcció general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic de la conselleria de Territori i Sostenibilitat revisi el programa que es va posar en marxa una vegada completada l'activitat extractiva a la pedrera. 

La idea és crear un circuit obert a la ciutadania per poder visitar la zona, un recorregut de tipus formatiu i paisatgístic.

 Antecedents

Abans de convertir-se en pedrera, els minerals d'aquest indret s'extreien d'una mina. Es creu que van ser els ibers els primers a treballar-hi tot i que no es té constància de l’explotació de les mines de galena i plata fins a l'època romana. Des d’aquests segles i fins inicis del segle XX es va crear una extensa xarxa de galeries i pous dedicats a l’extracció d’aquests minerals.

La pedrera Berta és considerada el bressol de la mineralogia catalana i el jaciment de minerals més visitat de Catalunya. Actualment, s'hi poden trobar minerals com coure, plata, sofre, galena, pirita, quars, rútil, siderita, farmacolita o moscovita; entre molts altres.

Científicament, és l’unic jaciment on es poden trobar registrades evidències de la circulació de fluïds en dues etapes ben diferents de la història geològica de Catalunya i s'hi poden observar l’estructura de dos filons de fluorita massiva que responen a la mineralització de fractures durant les etapes de rift desenvolupades durant el Triàsic superior i el Juràssic inferior.

Les publicacions 

Existeix una abundosa documentació, que és pot trobar a internet, entre d’altres en els enllaços que inserim. 

Probablement l’estudi principal es deu al mestre d’espeleòlegs Joaquim Montoriol Pous que defensà la seva tesí doctoral: 

MONTORIOL, J.- Estudio del yacimiento de fluorita “Mina Berta” de San Cugat del Vallés (Barcelona), 282 f., 29 il. Tesi doctoral (mecanografiada). Universitat de Barcelona. Departament de Cristal•lografia i Minerologia. Director: Manuel Font-Altaba. 1963. Barcelona.

 Dedicarem una especial atenció als cinc següents documents que son d'accés lliure a la web:

 1989 Espeleòleg. ERE.CEC.

 2004 Espeleòlegs Catalans

 2009 Minerals

 2010-14 Espeleobloc. 

2016  Arxiu CETerrassa

Enllaços:

https://upcommons.upc.edu/handle/2099.1/13954

https://raco.cat/index.php/Arraona/article/view/202261/280196

https://www.foro-minerales.com/forum/viewtopic.php?t=2318

http://espeleobloc.blogspot.com/2010/10/lavenc-de-la-mina-del-quars.html

https://upcommons.upc.edu/bitstream/handle/2099.1/13954/MEM%C3%92RIA.pdf

https://mineratlas.com/location/1381

http://www.elpuntavui.cat/article/1-territori/11-mediambient/144104-la-pedrera-berta-un-altre-garraf-es-possible.html

https://ca.wikipedia.org/wiki/Pedrera_Berta

http://avvcelm.blogspot.com/2010/04/pasejada-i-visita-la-mina-berta.html

https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/el-complex-miner-berta-6939185

http://espeleoiaigua.blogspot.com/2008/06/berta-el-complex-miner.html

http://mineralcat.blogspot.com/2009/04/mina-batzach-matilde-mina-del-quars.html

http://mineralcat.blogspot.com/2009/04/mina-batzach-matilde-mina-del-quars.html

http://ce-terrassa.cat/wp-content/uploads/2017/11/ARXIU-CET-3-2016-complet.pdf