Pàgines

dimarts, 27 d’abril del 2021

Pàrquings subterranis 2. La pedrera.

 

El pàrquing de La Pedrera

El primer aparcament subterrani barceloní va ser ideat l’any 1912 per l’arquitecte Antoni Gaudí a la Casa Milà, La Pedrera.

Era un pàrquing per a carruatges de cavalls i automòbils de motor. Encara avui, a l’edifici s’hi poden apreciar les rampes helicoïdals que hi donaven accés quan encara estava operatiu. 

L’espai on aparcaven els cotxes i els carruatges s’ha convertit en un auditori i en la Sala Gaudí, dos espais polivalents en què se celebren tota mena d’actes.

Una de les característiques més importants de la Pedrera és la façana, sense una línia recta, realitzada en pedra (d'on li ve el nom), amb moviment semblant a les onades del mar, tota aquesta sembla extreta d'un altre món; el terrat és un espai accessible amb els sistemes de ventilacions i xemeneies que prenen formes de gran fantasia, com si fossin guerrers emmascarats, el misteri que es percep en aquestes alçades és a consonància amb l'edifici i el seu arquitecte amb el seu estil agosarat.




Presentem en versió reduïda uns fragments del magnífic llibre visual de Dosdearte dedicat a aquest edifici Patrimoni de la Humanitat, que els interessats en el modernisme i Gaudí podran trobar en 10 idiomes.






https://beteve.cat/historia/pedrera-parquing-subterrani/
https://www.dosde.com/la-pedrera-casa-mila-residencia-visual.html