Pàgines

dilluns, 26 d’abril del 2021

Pàrquings subterranis 1. El vaixell enfonsat.


El vaixell enfonsat.

L’any 2008 en les obres de construcció de l'aparcament subterrani d'un edifici d'habitatges, al barri de la Barceloneta, una zona que en l'edat mitjana va ser mar obert, han deixat a l'aire lliure un vaixell enterrat que segons els arqueòlegs que supervisen aquest jaciment es va enfonsar al segle XIII o XIV.

Les restes de la nau, que té uns sis metres de llarg a judici els experts és d'origen atlàntic pel seu estil de construcció, estaven a uns set metres per sota del nivell del mar, al costat del Baluard del Migdia -darrere de l'estació de França- on s'ha trobat de boca terrosa el casc de fusta d'aquest vaixell que va naufragar o es va enfonsar davant el que llavors eren les costes de la capital catalana.

El director del Museu d’Història de la Ciu­tat, Joan Roca, ha asse­nya­lat que és una peça que demos­tra la relació que el port bar­ce­loní tenia no només amb la Medi­terrània, sinó també amb altres ciu­tats atlànti­ques. “És una peça clau, un símbol que mostra de forma material aquella ciutat efervescent, que s'estenia per la Ribera, i que estava aixecant la Catedral del Mar",


Ferran Puig, director del servei d'Arqueologia de la Barcelona, va explicar que es tracta del primer vaixell enfonsat que es troba al port de Barcelona, encara que en aquest cas en una zona que s'havia estat guanyada al mar. 

Encara que situa la procedència d'aquest vaixell "singular" en alguna ciutat atlàntica -el casc està construït amb el sistema coneguda com el "muntatge", habitual tant a Portugal com en el litoral escandinau- encara no s'ha pogut determinar exactament el seu origen, ni el moment de la seva arribada a Barcelona, una dada que s'intentarà conèixer per mitjà del Carboni 14. Això no obstant, l'enfonsament de la nau, del qual es conserva un casc d'uns sis metres de llarg i tres d'ample, es va produir en una data prèvia a la construcció del primer espigó de la ciutat, al segle XV.

El Museu d'Història està realitzant aquests treballs al costat del Centre d'Arqueologia Subaquàtica de Catalunya, especialistes en aquest tipus de restes navals, i a on s'enviarà el casc perquè sigui tractat, encara que mentrestant haurà de mantenir-se sempre amb aigua per evitar el seu deteriorament. 

Una vegada al centre d'Arqueologia subaquàtica, a Girona, es tractarà en immersió en unes aigües amb resines durant un període d'entre tres i quatre anys, fins que s'estabilitzi la fusta, per a partir d'aquí poder remuntar-lo i mostrar-lo als ciutadans, "però de moment és un malalt urgent", ha assenyalat Puig.


http://www.laxarxa.cat/actualitat/cultura-i-xarxes/noticia/trobat-a-barcelona-un-vaixell-enfonsat-al-segle-xiii

http://www.elpuntavui.cat/societat/article/5-societat/226183--troben-un-vaixell-de-sis-metres-del-segle-xiii-prop-de-lestacio-de-franca-.html